1 Ocak 2014 Çarşamba

Başrolde saygıdeğer faşizm!

Bertolt Brecht'in Tiyatroadam tarafından sahneye konan ve rolleri oyuncuların değil kıyafetlerin paylaştığı oyunda, başrolde sinsi ve işgüzarca yükselen faşizm var

Erdem Şimşek


2007 yılında Serdar Akar tarafından kurulan Tiyatroadam tarafından, Ümit Aydoğdu'nun yönetmenliğinde çağdaş bir yorumla sahneye konan Bertolt Brecht'in yazdığı “Arturo Ui’nin Önlenebilir Tırmanışı”nın galası Ortaköy Afife Jale Sahnesi’nde gerçekleşti. Oyunun galasına Genco Erkal, Hakan Eratik, Mehmet Aslantuğ, Kenan Ece, Sarp Akkaya, Selen Uçer, Tolga Örnek, Janset, Hakan Gerçek, Göksel Kortay, İzzet Günay, Aliye Uzunatağan, Ayşecan Tatari, Güven Kıraç, Şoray Uzun, Kerem Kupacı, Serdar Orçin, Mehmet Özgür, Nejat Birecik gibi isimler katıldı.

Brecht’in savaş döneminde yazdığı anti-faşist bir oyun olan “Arturo Ui’nin Önlenebilir Tırmanışı”nı seyirciyle buluşturan Tiyatroadam’ın, bu oyununda; Hitler'in iktidara yürüyüş öyküsü ile ünlü Chicago'lu gangster Al Capone'un öyküsü örtüştürülüyor. Oyunda, günübirlik çıkarlar adına iktidar ve sermaye sahiplerinin yasaları çiğneyerek işbirliği yaptığında; ülke siyasetinin, toplumsal düzenin onarılmaz ve geri dönülemez bir baskı rejimine dönüşebileceği gerçeği gözler önüne seriliyor. Yücel Erten’in çevirisiyle dilimizle buluşan “Arturo Ui’nin Önlenebilir Tırmanışı”nda; Aşkın Şenol, Ayça Koyunoğlu, Berk Yaygın, Çetin Kaya, Deniz Özmen, Fatih Koyunoğlu, Gökhan Azlağ ve Neslihan Arslan başarılı performansıyla göz dolduruyor. Hızlı bir tempoda ilerleyen oyunda, 8 oyuncunun hiçbirisi başrolde değil. Oyundaki roller dönüşümlü olarak tüm oyuncular tarafından oynanırken, seyirci açısından rolleri belirleyen öğe, kıyafetler oluyor. Bu şekilde bir yandan toplumsal rollerin belirleyiciliğine dikkat çekilirken, oyuncuların da her birinin aynı rolü paylaşırken farklı performanslarıyla ilgiyi sürekli kılan bir seyir keyfi sağlanıyor.

- 19 Aralık 2013 tarihinde Yurt Gazetesi'nde yayınlanmıştır

0 yorum: